DIA 12/04/2019
Avui la meva companya Paula m'ha portat els cargols i serà el primer dia que passo amb ells a casa. He decidit tenir-los a la meva habitació per tal d'observar-los des de ben a prop. També havia pensat en deixar-los a l'aire lliure, al meu balcó, però em va fer por el tema de les temperatures...
Aquest mateix matí comença la meva observació, ara estan en les meves mans. Tenen suficient menjar: enciam i pastanagues i, decideixo no posar-hi res més fins que no vegi que ja s'han acabat tots els aliments.
DIA 13/04/2019
Una de les meves idees és fer una observació sobre les caques, ja que els primer dies que els vam tenir les feien de colors i això em va sorprendre, per això vull oferir-los diferents menjars i observar com són, bàsicament, miraré el color.
Els poso trossets de maduixa. Aprofito que hi ha un parell de cargols desperts i veig que s'acosten a ells. He de dir que els trossos de maduixa estaven mullats amb aigua, potser per això es van acostar tan ràpid a menjar-se'ls. A més, he buscat informació i explica que els cargols tenen el sentit de la vista molt poc desenvolupat, en canvi, tenen l'olfacte molt desenvolupat! Això em fa entendre que es van acostar a les maduixes per l'olor, ja que és una fruita que desprén molt bona olor.
DIA 14/04/2019
Avui al migdia m'he aixecat per veure com estaven els cargols i què feien. Veig que els trossos de maduixa que havia posat el dia anterior estan tots foradats. Això és bona senyal. Significa que els ha agradat i que se l'han menjat tota!
DIA 15/04/2019
Avui al matí el primer que he fet ha sigut veure si estaven desperts o no, ja que a la nit he estat sentit molt de soroll. Això m'ha sorgit un dubte: els cargols fan més soroll a la nit perquè és quan no dormen o és perquè a la nit és quan jo dormo i, per tant, hi ha més silenci a casa? Em faig aquesta pregunta i decideixo buscar informació:
Els cargols dormen? Sí! Segons posa a Internet, poden arribar a dormir entre 9 i 10h aproximadament. Fins i tot, hi ha cargols que poden passar-se 3 anys dormint. El temps que es passen dormint és en funció de la temperatura. Aquells cargols que viuen en entorns més càlids dormen més que aquells que es troben en entorns més humits.
Amb tota la informació que he trobat, no he pogut contestar a la meva pregunta de si dormen més a la nit o al matí. Però ara entenc que s'estiguin tant de temps dins de la closca! Una companya meva es va espantar quan va veure que no sortien d'allà, però ara ja sabem que no passa res, que és normal.
Amb tota la informació que he trobat, no he pogut contestar a la meva pregunta de si dormen més a la nit o al matí. Però ara entenc que s'estiguin tant de temps dins de la closca! Una companya meva es va espantar quan va veure que no sortien d'allà, però ara ja sabem que no passa res, que és normal.
Quan m'he llevat els cargols estaven tots amagats dins de les seves closques i alguns estaven sota terra, els he tirat una mica d'aigua per veure si d'aquesta manera sortien. Pel que fa als ous, encara segueixen sota terra. Es poden veure des de la part de abaix de l'ampolla. Hi ha un munt! Estic desitjant que arribi el moment de veure'ls neixer.
DIA 16/04/2019
Busco informació sobre què més poden menjar els cargols perquè vull donar-los algun aliment que encara no hagin menjat. Segons el que he trobat per Internet, els cargols mengen:
- fulles
- plantes
- verdures -pastanaga, enciam, tomàquet, pèsols...-
- aliments rics en calci
- poden arribar a menjar pedres o terra -si tenen la necessitat d'ingerir calci-
- fruites -poma, plàtan, pera, maduixa, raïm, kiwi...-
Obro la nevera de la meva cuina i agafo trossets de poma. La deixo amb la pell. Em sembla interessant veure si també se la mengen o no.
De mica en mica, passen les hores i veig que la poma no té molt d'èxit. Els cargols no s'apropen a ella i no vull deixar-los passar gana, per això afegeixo trossos d'enciam, que ja hem vist que se'ls mengen sencers, i deixen unes mossegades a les fulles molt grans!

Els cargols es passen el dia dins de la closca. Només surten quan els tiro una mica d'aigua a sobre o quan els poso més menjar. Quan s'acosta la nit és quan comencen a sortir i, justament, és quan jo ja m'en vaig a dormir i m'és més difícil fer les observacions mentre estan desperts, per això observo altres aspectes.
Tot i així, avui m'hi fixo en un parell d'ells. Porten tot el dia enganxats l'un a l'altre. Serà que s'estan tornant a reproduir? Els estaré vigilant... El primer cop que van posar ous, un parell de cargols també es van passar el dia sencer en aquesta postura. No es movien i els sortia una espècia de baba blanca.
Avui m'he sorprès molt al veure que a l'ampolla, a la casa dels nostres estimats cargols... han crescut plantes! La meva hipòtesi és que això ha sigut a causa d'haver estat tirant aigua directament a la terra. Potser a la terra hi havia alguna llavor que gràcies a això ha pogut créixer... No les he arrencat. Les he deixat per veure fins a on arriben i si segueixen creixent o no. A la foto no s'aprecien gaire bé, però hi ha més d'una.
Pel que fa els ous, alguns ja comencen a estar en la superfície de la terra, ja no estan enterrats.

Al principi de la meva observació, volia fer una anàlisi de les caques dels cargols i els seus colors. Volia veure si canviava o no. Pel que he estat observant aquests dies, veig que les caques estan sent totes iguals. Totes són de color marró o negre. He buscat informació sobre els aliments i he llegit que, a més de menjar fruita i verdura, també poden arribar a menjar terra. La meva hipòtesi és que les caques que estan són totes d'un color fosc perquè han estat menjant la terra que abans no tenien.
DIA
18/04/2019
Segueixo amb l'observació i veig que els cargols segueixen enganxats... això té pinta de ser una altra reproducció! Les plantes que havien començat a creixer han segut creixent i ara hi ha encara més.
Avui marxo de viatge i deixaré els cargols sols, per això els vull deixar més menjar i aprofito també per tirar-los una mica d'aigua, aviam si surten a acomiadar-se de mi.
Aquesta vegada els poso enciam i plàtan. Com ja es veu a la foto, la poma encara està gairebé nova. N'han menjat molt poca.
Els ous també estan intactes, segueixen igual que com m'els va donar la Paula. Ara no es veuen tan blancs, estan de color groc. Això deu ser que ja comencen a construir la closca. S'apropa el naixement... quines ganes!
DIA 22/04/2019
Avui he tornat del viatge i he anat corrent a veure els cargols! Sorpresa! Els cargolets han nascut! L'ampolla està plena de mini cargols enganxats. És curiós perquè tots estan a la xarxa de plàstic i a les parets de l'ampolla. No n'hi ha cap que estigui a la terra. Tot i així, encara queden uns quants enterrats. Els cargols grans estan tots enganxats a les parets i hi ha un parell que estan sota terra.
Aquesta no és l'única sorpresa que m'emporto: els plàtans que vaig deixar l'últim dia s'han podrit! Han format una espècie de capa de floridura. També veig que a la superfície de terra hi ha dos forats que han fet els cargols.
[Tota aquesta informació es troba ampliada en
l'apartat transversal de REPRODUCCIÓ].
I fins aquí la meva experimentació amb els cargols! Ja no queda cap companya a qui passar-li aquests petits éssers vius. Sóc la última i m'he d'acomiadar d'ells. Ja és hora de deixar-los lliures i que segueixin el camí de les seves vides. Han sigut 5 cargols que ens han donat molt de sí! He pogut aprendre moltes coses sobre ells que abans no sabia i, el més important, és que ha sigut un aprenentatge acompanyat d'emocions. M'he il·lusionat amb el naixement dels cargolets, la curiositat m'ha mogut i motivat per a buscar informació, m'he sorprès, m'he fet preguntes, he elaborat hipòtesis... en definitiva, ha estat una experiència molt divertida i, per últim però no menys important, una experiència compartida amb les meves companyes amb qui, juntes, hem après moltes coses que no sabiem i que hem pogut compartit. Ha sigut un aprenentatge vivencial, significatiu i emocionant.
Ja és hora de deixar-los anar, adéu cargolets, fins sempre.
No hay comentarios:
Publicar un comentario