1. VERÒNICA VÁZQUEZ

 19/03/2019
Avui quan m'he despertat, tots els caragols estaven tancats dins la seva closca, i m'he preguntat... Estaran dormint? Es despertaran amb el soroll? Sortiran de la closca amb la llum? O potser necessiten aigua per sortir? I amb totes aquestes preguntes, he decidit començar a investigar!
Avui, però, ja els he despertat agafant-los i posant-los en un altre lloc per donar-los menjar i netejar el plàstic on han passat la nit. He buscat per internet què mengen i sobretot mengen enciam i fulles de verdures, plantes i hortalisses, però també mengen tomàquet, pinso i paper. Aquesta informació l'he extret d'aquest blog de l'escola Joaquim Palacín gràcies a les experiències que van viure els infants de la classe de P3:  http://www.xtec.cat/ceipjpalacin/experiencies/experienciesp3/paginaexperienciesp3/web%20cargol/mengen.htm
Un cop vist això, els vaig donar la única herba que tenia a casa: canonges. Sembla que no els agrada, ja que quan els apropo les fulles de canonges marxen a un altre costat, però la pastanaga si que se la mengen, és a dir, que no marxen perquè no tinguin gana, sinó perquè sembla que no els agrada gaire.
Fotografia de cargols amb canonges, poma, pastanaga i tomàquet.
També han menjat el cartró de la capsa mentre netejava l'ampolla de plàstic on han passat la nit, és a dir, confirmo que mengen cartró, tot i que el tomàquet tampoc l'han volgut provar, potser depen del tipus de tomàquet, jo els he posat els de tipus cherry.


20/03/2019
Avui quan m'he despertat he pensat... Vaig a començar a intentar esbrinar quines hipòtesis podrien ser veritat i quines no, mitjançant la observació d'aquests animalons. I els he posat música al costat (bastant elevada), però cap d'aquests caragols ha volgut sortir de la seva closca, no sabem si perquè no senten, perquè tenen un son molt profund o perquè, potser, sentien por.
Quan els he agafat per posar-los a un altre lloc i canviar la base de l'ampolla de plàstic on han estat fins ara, m'he adonat que les caques eren realment diferents les unes de les altres. N'hi havia de color taronja, de color grisos, de color verd i, el que més m'ha sobtat, de color blanc! Veiem doncs algunes de les fotografies que he aconseguit fer:
Un caragol amagat amb un rastre de caca taronja
Les caques aquí són d'un color més aviat marró

Aquí es pot observar el cartró mossegat pels caragols, i amb una mica de caques d'un color taronja més apagat.











21/03/2019


Avui he decidit observar a veure què passa si deixo els caragols durant tot el matí dins el recipient sense tocar-los ni tirar-los aigua, però a la llum del sol. Sembla que no han reaccionat a la llum, per tant, al cap de 3 hores he hagut d'agafar-los (que és quan han sortit) per tornar a netejar la capsa i donar-los de menjar de nou.






22/03/2019
Avui he decidit agafar-los directament pel matí tal i com m'he llevat perquè durant el cap de setmana matino per anar a treballar i no podré veure si s'han mogut per la nit o si surten mentre jo estic treballant, ja que no torno a casa fins les 16:00 hores.
Fer clic AQUÍ per veure el vídeo amb els caragols sortint de la closca.
Finalment, he pogut comprovar que si no es dóna aquest contacte amb els cargols, no surten per si sols ni amb aigua, ni amb llum i ni tan sols amb so.

23/03/2019
Aquesta tarda he tornat a comprovar si els cargols surten només quan els agafo i, efectivament, les meves sospites eren reals, els caragols no han sortit de les seves closques fins que els he agafat.
Aquí us deixo el vídeo mentre el cargol surt de la seva closca quan el tenia a les mans.


24/03/2019
Avui és l'últim dia que passo amb els caragols i puc afirmar que els cargols, almenys durant aquesta setmana, no han sortit a causa de la llum del sol, del so, ni de l'aigua, tot i això, és impossible que surtin de la closca només quan algú els agafa, ja que si fos així gairebé mai en veuríem per terra quan plou, tants caragols passejant pels nostres jardins, carrers i muntanyes. La conclusió a la que he arribat, és que els caragols surten de la closca i es mouen quan ho creuen oportú, no tenen un horari com el que tenim nosaltres (que dormim per la nit i durant el dia estem desperts) i fem 5 àpats diaris. 
Penso que els cargols surten quan tenen gana, quan es volen moure o quan els ve de gust, però com nosaltres (les persones) tenim aquests horaris tan marcats i pautats he hagut de realitzar la meva experimentació als horaris que a mi em convenien. Potser amb una càmera que gravés tota la nit què passa amb aquests caragols hagués esbrinat més coses i tindria més informació enregistrada i hagués pogut incidir més en aquest tipus d'investigació. Tot i això, crec que amb més quantitat d'aigua potser si que haguessin sortit, perquè els ruixava una mica amb un polvoritzador ja que em preocupava ofegar-los. 

A continuació deixo un seguit d'imatges que vaig fer durant aquesta setmana que els he tingut a la meva disposició:









No hay comentarios:

Publicar un comentario

PRIMER DIA AMB ELS CARGOLS

Avui, 18/03/2019, hem pres el nostre primer contacte amb els caragols a l'aula. Els hem donat menjar coses realment diverses: sal, sucr...