REPRODUCCIÓ

Com a grup, hem decidit que, a part de fer les observacions i experimentacions cadascuna de nosaltres de forma individual, també farem aquest tema transversal, que serà la reproducció. Esperem poder-la observar!


M'he informat que la reproducció dels cargols es dóna quan dos d'aquests animals es freguen entre si durant unes 10 hores. Avui dimarts, 19/03/2019, quan m'he llevat m'he trobat amb dos cargols enganxats entre si, però estaven dins les seves closques respectives, per tant no sabem si s'han reproduït. També hem investigat i hem vist que els hauria de sortir una bossa de color blanc al costat dret dels seus colls i deixa anar una espècie de fletxa anomenada "dard de l'amor". Han d'estar enganxats entre 10 i 12 hores, per tant, no puc assegurar que han estat intentant reproduir-se perquè no he vist cap bossa blanca.
Com a grup hem estat investigant i hem vist que els cargols, normalment, es reprodueixen durant dues èpoques de l'any: la primavera i la tardor.
Passats uns 10-15 dies el cargol pon els ous (els vomita) en un cau que fa amb la terra, però en cas que sigui inexistent els posarà on pugui i li sembli. Un cop posats els ous, en uns 15-20 dies començaran a sortir petits cargols d'aquests ous d'un color més aviat transparent.
Com es pot veure, és molt difícil veure si els ha sortit la bossa blanca, ja que hi ha una caca pel mig, tot i així la possibilitat que hagin estat reproduint-se és possible.
Donat que aquest procés és llarg, hem decidit compartir aquesta experimentació sobre la reproducció entre totes, durant les 5 setmanes, per compartir les unes amb les altres -i amb vosaltres els lectors d'aquest blog- quines sensacions i quines notícies ens depararàn aquesta parella de cargols.

Tota aquesta informació l'hem extret d'aquest blog: https://sites.google.com/site/projecteelcargol/com-es-reprodueixen  Aquest blog pertany a l'escola Paidos i la investigació (el projecte) es va dur a terme el curs 2012/13.

Entrada feta per Verònica Vázquez (els vaig tenir durant la primera setmana).


Avui dia 3 d'abril, dos cargols s'han reproduït. He observat com durant tot el dia estaven totalment enganxats, sense moure's. Els he volgut agafar i he vist que estaven complemtament enganxats per una substància blanca que desprenien dels seus cossos. Aquesta substància blanca és la bossa de la qual parlava la Vero anteriorment, i surt d'una obertura externa situada a la part inferior del cos, a prop del cap. Aquesta obertura externa de la que parlo, és l'aparell reproductor dels cargols.

La cúpula dels cargols pot durar entre 2 i 12 hores. Quan dos cargols es troben, comencen a entrar en contacte mitjançant els seus tentacles, i es basen sobretot en el sentit del tacte i l'olfacte, ja que la vista i la oïda la tenen molt poc capacitada. Els seus tentacles els permeten tocar-se "acariciar-se", temptejar el terreny, reconèixer la susceptibilitat de l'altre, etc. Això és algo que no he pogut observar en aquesta cúpula, ja que crec que s'ha produit durant la nit, ja que quan jo m'he llevat, els dos cargols ja estaven completament enganxats.

Quan ha passat aquest temps de "temptejar el terreny" i els dos cargols estan lo suficientment junts i es toquen mutuament les seves obertures externes, deixen anar una substància blanca, que són estructures de calci i quitina. Normalment, els dos cargols deixen anar la substància, i aquesta perfora en la pell de l'altre, i a partir d'aquí queden completament enganxats. Aquesta acció la podem anomenar com la transferència "d'esperma", i aquesta pot ser recíproca o unilateral. Per tant, en la cúpula dels cargols, poden fecundar-se tots dos o només un.

[Informació extreta d'aquí].






He marxat de casa i els cargols estaven tal com es veu en la imatge i el video anterior. Quan he tornat, al vespre, els cargols ja s'havien separat, ja no n'hi havia cap enganxat, per tant, intueixo que han acabat la cúpula. 
Abans, al veure que es tractava de la repoducció, he buscat què és el que necessiten per posar els ous, i he vist com els cargols, un cop es fecundaven, podien portar fins a 80-100 ous amb ells, i el que feien durant els segëunts dies és crear un cau sota terra per poder-los posar. Per tant, he anat a buscar terra i quan he arribat, els hi he posat a la garrafa. També, tal com va explicar anteriorment la Vero, els cargols posen els ous sota terra vomitant-los per la boca.

Han passat uns dies i ja tenim dues postes d'ous:
Els cargols han fet dos caus, i en cadascun d'ells hi han posat molts ous. Ara bé, no sabem si són les dues psotes d'un mateix cargol, i si és una posta d'un cargol i l'altra d'un altre, ja que com he mencionat anteriorment, en la cúpula, els dos cargols poden ser fecundats.
Ara haurem d'esperar uns 15-20 dies per veure com surten els petits cargols.

Entrada feta per Alba Lozano (els vaig tenir durant la tercera setmana).


Tal com ha dit l'Alba en la seva entrada, just arribar el diumenge al pis on tenim els cargols, vam tenir una sorpresa, i és que els cargols ens havien fet dues postes d'ous!

Personalment, crec que aquestes dues postes han estat perquè els cargols que es van fecundar, van fer-ho mútuament, i els dos cargols duien ous a dins seu. 

Va ser una sorpresa total veure dues postes d'ous dins de la garrafa i, a més, pensava que tardarien més dies en fer-ho, ja que segons la informació que teníem, tardarien uns 10-15 dies en treure els ous, i els nostres cargols en van tardar només 4!!

A continuació mostraré una fotografia i un vídeo sobre aquestes dues postes d'ous:

La primera posta d'ous.

Al vídeo anterior es veuen les dues postes d'ous i el cos d'un cargol enterrat a la terra. 

Tal com vaig esmentar en la meva pàgina del blog, durant la meva experimentació, un dia vaig veure com un cargol estava enterrat sota terra, i no es movia. Estava molt a prop dels ous, però hi havia altres cargols enterrats en altres parts i sí que els veies moure la closca. Però, aquest no hi havia manera que es mogués, ni tocant-li la closca des de dalt. Per tant, amb molt de compte, vaig aixecar-lo, i la meva sorpresa va ser la següent:


Cargol amb dos ous enganxats.
Quin ensurt em vaig endur quan vaig veure que el cargol tenia enganxats dos ous amb ell!! Ràpidament el vaig tornar al seu lloc, sense molestar-lo més. 

Com que aquest fet em va sorprendre, vaig buscar informació sobre si els cargols "vigilen" o tenen cura dels ous quan ja han fet la posta. Després de fer una llarga cerca d'informació sobre aquest tema, no vaig saber trobar cap resposta. Però la meva experiementació i observació de la setmana que vaig estar amb els cargols, em fa dir que els cargols poden tenir una certa cura cap als seus ous, ja que moltes vegades me'ls trobava enterrats prop de les postes.

Durant la setmana que vaig tenir els cargols no vaig poder observar cap més acció respecte la reproducció. Espero que la companya Rachida pugui veure l'evolució d'aquests ous i, probablement, el seu naixement!

Entrada feta per Paula Gorgas (els vaig tenir durant la quarta setmana).

Doncs sí! Durant la setmana que els vaig tenir vaig viure el naixements dels ous! Bé, ha sigut un naixement que ha anat evolucionant de mica en mica, ja que els ous han anat canviant d'estat molt poc a poc. Mentre estaven enterrats, l'únic observable era el color: cada cop eren menys blancs. Començaven a adoptar un color groguenc... el color de la closca. 
Com ja he explicat en la meva entrada, vaig estar de viatge uns dies i, malauradament, no vaig poder veure tot el procés. El que sí que vaig veure va ser l'ampolla plena de mini cargolets enganxats per tot arreu! Em vaig sorprender moltíssim perquè gairebé tots estaven allà (alguns encara seguien i segueixen enterrats). 


Vaig aixecar la xarxa de plàstic que tapa l'ampolla i uns quants van caure a la taula. No els vaig tocar perquè eren molt petits i em feia por aixafar-los, però... en questió de segons van començar a sortir de la closca i passejar-se perla meva taula!
Eren diminuts!!! 




El temps d'observació dels cargols ja ha acabat... ha sigut molt enriquidor que els nostres cargols tinguessin petits cargolets i que haguem pogut veure de molt ben aprop tot el procés de reproducció. 

Entrada feta per Rachida Boukhnouz (els vaig tenir durant la cinquena i última setmana).

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PRIMER DIA AMB ELS CARGOLS

Avui, 18/03/2019, hem pres el nostre primer contacte amb els caragols a l'aula. Els hem donat menjar coses realment diverses: sal, sucr...